Wszystko o winach Pomarańczowych

Co to znaczy wino Pomarańczowe?

 

Niech Cię nie zmyli termin wino Pomarańczowe. To nie odnosi się do wina wykonanego z pomarańczy ani koktajlu Mimosa, wykonanego w jednej części z soku pomarańczowego i dwóch części wina musującego.

Wino Pomarańczowe?  To oznacza coś zupełnie innego.  

Wina pomarańczowe nie zawierają żadnych dodatków, są wegańskie, nie zawierają siarczynów i nie są podobne do żadnego białego wina, które do tej pory piłeś.

A zatem , jak jest produkowane wino Pomarańczowe?

Do produkcji wina Pomarańczowego wykorzystywane są białe winogrona, które są gniecione i umieszczane w dużych naczyniach ceramicznych lub cementowych. Pozostają w nich (bez żadnego dodatku, nawet drożdży) przez okres od 4 dni, do ponad roku! Razem ze skórkami i nasionami. Jest to bardzo naturalny proces. Wina pomarańczowe smakują inaczej niż zwykłe wina białe i ma niewiele wspólnego z aromatami kwiatów i owoców. Mają kwaśny smak w wyniku dzikiej fermentacji drożdżowej i smak orzechowy związany z utlenianiem.

Termin wino Pomarańczowe został wymyślony przez brytyjskiego importera win Davida Harvey, do opisania procesu produkcji wina białego bez użycia jakichkolwiek dodatków. Można również spotkać określenie „Ramato” (z języka włoskiego), co oznacza „kasztanowe” w języku włoskim i zazwyczaj odnosi się do włoskiej odmiany Pinot Grigio, z którego wina zostały wyprodukowane w pomarańczowym stylu.

Jak wobec tego rzeczywiście smakuje wino Pomarańczowe?

Wina pomarańczowe zostały opisane jako mocne, solidne i śmiałe z miodowym aromatem chlebowca (mięsiste owoce tropikalne), oraz aromatami orzechów laskowych, orzechów brazylijskich, poobijanego jabłka, lakieru do drewna, oleju lnianego, jałowca, zakwasu i suszonej skórki pomarańczowej. Na podniebieniu, są potężne, bardzo wytrawne, a nawet można wyczuć taniny jak w winie czerwonym i kwaśny posmak podobny do smaku owocowego piwa. Często są one tak silne, że może warto upewnić się, że siadając d takiego wina, naprawdę chcesz tego doświadczyć.

Głęboki kolor pomarańczowy pochodzi z lignany która znajduje się nasionach winogron.

c.d.n.

Dodaj komentarz