Wszystko o winach pomarańczowych c.d.

Skąd pochodzą wina Pomarańczowe?

Proces produkcji win Pomarańczowych jest bardzo stary.  Początki win Pomarańczowych sięgają już  6000 r.p.n.e. i wywodzą się z Kaukazu (współcześnie Gruzja), gdzie wina były fermentowane w wielkich podziemnych zbiornikach zwanych Qvevri („Kev-ree”), które były zamykane kamieniami i uszczelniane woskiem pszczelim.

Nawrót do tej metody produkcji wina nastąpił w ostatnich 20 latach.

Wina pomarańczowe są nadal bardzo rzadkie, ale w wielu krajach rośnie zainteresowanie tym  naturalnym stylem produkcji wina.

Gdzie obecnie są powstają wina Pomarańczowe?

Włochy.

Większość produkcji win pomarańczowy można znaleźć w północno-wschodnich Włoszech, wzdłuż granicy Słowenii w regionie Friuli-Wenecja Julijska. Tutaj można znaleźć wina pomarańczowe produkowane z winogron rodzimych w regionie. W tym Friulano, Ribolla Gialla i Pinot Grigio. Pomarańczowy proces wina został spopularyzowany we Włoszech przez winiarza Josko Gravnera, który jako pierwszy spróbował produkować  wina pomarańczowe w 1997 roku.

Oto lista producentów win pomarańczowych we Włoszech, w cudzysłowie nazwa wina, a w nawiasie region pochodzenia

  • Bressan “Carat” (Friuli-Venezia Giulia)
  • Antonio Caggiano “Béchar” (Campania)
  • Donati Camillo “Malvasia dell’Emilia” (Emilia Romagna)
  • Frank Cornelissen “Munjebel” (Sycylia)
  • Cos (Sycylia)
  • Gravner (Friuli-Venezia Giulia)
  • Edi Kante (Friuli-Venezia Giulia)
  • Angiolino Maule “Sassaia” (Gambellara, Veneto)
  • Radikon (Friuli-Venezia Giulia)
  • Rinaldini (Emilia Romagna)
  • Franco Terpin (Friuli-Venezia Giulia)
  • I Vigneri od Salvo Foti (Sycylia)

Słowenia

Tuż przy granicy z Friuli-Wenecja Julijska we Włoszech to region Goriška Brda , w Słowenii, która ma długą historię produkcji wina pomarańczowego. To wino jest tutaj bardzo zadomowione i  często można spotkać to wino nalane do takich samych szklanek jak do piwa.  W Słowenii, można znaleźć jeszcze inne „dziwne” wino Motnik, które jest produkowane metodą naturalną w beczkach. Te beczki w celu dezynfekcji są opalane z dodatkiem ziół, m.in. rozmarynu, liści laurowych i szałwii.

Lista producentów:

  • Klinec
  • Movia “Lunar”
  • Princic

c.d.n

Dodaj komentarz