Wszystko o winach Pomarańczowych część ostatnia

W poprzednich częściach opisałem sposób produkcji wina pomarańczowego i przedstawiłem dwa pierwsze kraje gdzie są one produkowane.

Teraz kolej na kolejne kraje, gdzie produkuje się wino pomarańczowe.

Zaczynam od kolebki wina pomarańczowego.

Gruzja

Kvevri stare

Qvevri to starożytna gruzińska amfora zakopywana w ziemi, w której odbywa się fermentacja winogron. To powoduje w naturalny sposób stałą temperaturę fermentacji.

Gruzja jest najbardziej znany ze swoich win starzonych w qvevri. Qvevri (aka Kvevri) były pierwszymi amforami które zostały użyte do fermentacji wina. Wynika tak ze znalezisk archeologicznych datowanych na 6000 lat pne. Gliniane naczynia pokryte woskiem pszczelim i całkowicie zakopane pod ziemią, gdzie temperatura pozostaje stała nawet przez cały rok, dzięki czemu wina fermentują w naturalnym chłodzie ziemi. Do produkcji wina pomarańczowego, używa się winogron szczepu Rkatsiteli, który jest znany z tego, ze daje wina o głębokim odcieniu czerwono-pomarańczowym.

Wybrani producenci win pomarańczowych:

  • Pheasant’s Tears
  • Alaverdi Monastery “Gurjaani” z Kakheti
  • Our Wine z Kakheti
  • Tbilvino “Quevris”
  • Lagvinari “Goruli Mtsvane,” “Tsolikouri” i “Tsitska”

USA

Jest kilku producentów, którzy eksperymentują z produkcja win pomarańczowych w USA. Szczególnie w regionie Nowego Jorku, gdzie jest uprawiana odmiana Rkatsiteli.

Wybrani producenci win pomarańczowych:

  • Channing Daughters “Meditazione,” “Ribolla Gialla” i “Ramato” (New York)
  • Pax Mahle
  • Red Hook Winery  linia “SK”  (New York)
  • Salinia
  • Scholium Project od Abe Schoener (Suisun Valley, California)
  • Shinn Estate Vineyards “Veil” od Anthony Nappa (New York)
  • Wind Gap Wines “Pinot Gris”

Australia

Winiarze, którzy lubią eksperymentować, rozpoczęli produkcję win pomarańczowych głównie ze szczepu Sauvignon Blanc, który daje znakomite wina pomarańczowe.

Wybrani producenci win pomarańczowych:

  • BK Wines “Skin and Bones White” (Adelaide Hills)
  • Born & Raised Wines Sauvignon Blanc (Victoria)
  • Lucy Margaux Vineyards (Adelaide Hills)
  • Paul Sullivan

Francja

We Francji region produkcji win pomarańczowych znajduje się na wschód od Burgundii i nazywa się Jura. Jura jest znana z produkcji sera Comté. Tuatj powstają wina szczególne o smaku orzechowej tarty, zwane Vin Jaune i Côtes du Jura. DO produkcji obu win stosuje się metodę winifikacji oksydacyjnej, z winogron rzadkiego szczepu o nazwie Savagnin (ale czasem także Chardonnay). Pomimo tego że do produkcji tych win używa się trochę innej metody winifikacji (z wyciśniętego soku, a nie z całych gron), wina mają podobny smak do win pomarańczowych.

Wybrani producenci win pomarańczowych:

  • Vin Jaune (Jura)
  • Côtes du Jura (Jura)
  • Chateau-Chalon (Jura)
  • Jean-Yves Peron (Savoie)
  • La Sorga (Languedoc Roussillon)
  • Domaine Gauby “La Roque White” (Côtes Catalanes)

Afryka południowa

Większość eksperymentujących winiarzy w RPA można znaleźć głównie w Swartland w regionie Western Cape, gdzie winnice są dość stare i uprawią szczepy mniej popularne.

Wybrani producenci win pomarańczowych:

  • Intellego “Elementis”
  • Lammershoek “Cellar Foot” Series
  • Sadie Family Wines “Palladius”
  • Testalonga “El Bandito”

Austria

Wina pomarańczowe są produkowane przede wszystkim w regionie Styrii graniczącej ze Słwenią w południowej Austrii. Znana z doskonałych siedlisk Sauvignon bLanc.

Wybrani producenci win pomarańczowych:

  • Strohmeier (Styria)
  • Werlitsch “Amphorenwein” i “Werlitsch” (Styria)
  • Maria & Sepp Muster “Gräfin” i “Erde” (Styria)

Dodaj komentarz