Borell Diehl Riesling Kabinett vom Bundsandstein Trocken 2016

 Borell Diehl Riesling Kabinett vom Bundsandstein Trocken 2016.

 

Nadal pozostaję w klimacie Rieslinga, którego ostatnio piję bardzo często. Tym razem z Palatynatu w wersji świeżej i mineralnej. Chyba jedynie Gruner Veltliner może konkurować z Rieslingiem elegancją i mineralnością.

Kolor słomkowy.

W nosie owoce cytrusowe. Cytryna, mandarynka, ananas, z odrobiną jabłka i grapefruita. Przyjemnie mineralne. Świeże.

W ustach również dominują cytrusy. Do tego sporo jabłka. Wyraźna kwasowość, spod której przebija się leciutki cukier resztkowy (8,9 gr). Fajnie zrównoważone. Przyjemna słoność. Długie, bardzo długie. Mineralne. Odświeżające.

Do picia solo i do lekkiej ryby, sałaty, zup. Oczywiście także do szparagów.

Na zdrowie!!

Dodaj komentarz