Biedronka-Vinhas de Pegoes Touriga National 2015

Biedronka-Vinhas de Pegoes Touriga National 2015 w cenie 14,99 zł.

Kupuj wina najtaniej!! Wstąp do Klubu DDW

 

To kolejne wino portugalskie dostępne w ramach cyklu Odkrywaj nowe smaki-Wina Portugalii i Hiszpanii, które otrzymałem do degustacji od Jeronimo Martins Polska właściciela Biedronki. Tym razem nie jest całkiem anonimowe, bo pochodzi ze znanej kooperatywy Vinhas de Pegoes z regionu Peninsula de  Setubal.

Szczep: Touriga National.

Kolor głęboko rubinowy.

W nosie wiśniowo czereśniowy budyń waniliowy. Na początku całkiem za beczkowany. Aż sztuczny. Oprócz tego czuć tylko słodki karmelizowany cukier. Napój winopochodny, aczkolwiek na pewno znajdą się jego miłośnicy. Mocno alkoholowe o sporej koncentracji. Czego? No właśnie nie owocu, tylko waniliowego drewna. Dopiero po jakimś czasie wychodzi trochę śliwki, ale nieśmiało i jest trochę wina.

W ustach czarne spalone słodkie pestki śliwki i beczki skąpane w mocnym alkoholu. Potężne wrażenie. Spora koncentracja. Szczególnie alkoholu i spalonego drewna. Coś tam tanin jest, ale brakuje mu zdecydowanie harmonii. Wszystko osobno. Osobno alkohol, nuty balsamiczne, taniny i trochę owoców.

Hm… Kosztuje tylko 15 zł, a może dostarczyć ci przyjemności jak za 50, a może nawet i 100 zł w „dobrej” Winotece, ale musisz lubić ten mocno alkoholowo beczkowy styl. Ja nie lubię. Dla mnie to karykatura wina.

Na zdrowie!!

3 uwagi do wpisu “Biedronka-Vinhas de Pegoes Touriga National 2015

  1. Wino specyficzne, w pewnym sensie charakterystyczne. Miłośnikiem Syrah nie jestem, choć z drugiej strony dość lubię portugalskie wina. W wielu aspektach masz rację, to wino pije się trochę jak jakiś eksperyment, bo nie do końca wiadomo o co w tym winie chodzi, jakby pewne balanse się zagubiły. Zapraszam na opinię na jego temat do mnie http://angellovesdreams.pl/wino-czerwone-wytrawne-portugalskie-pegoes-syrah-2017/ Jednocześnie przyznaję, że nie wiem jak rocznik 2015, ale ja właśnie w 2017 czułam to co opisałeś. 2016 było lepiej zbalansowane i smakowało mniej eksperymentalnie 😉

Dodaj komentarz