Poradnik winomana-diamenty wina

Diamenty wina-co to jest?

Niestety nie mam pod ręką takiego korka, wiec proponuję spytać Google.

Wielokrotnie spotkałem się z kryształkami na korku  w winie, które jakiś czas, najczęściej kilka lat  spędziło w butelce.

Wiele osób myśli, że te przezroczyste kryształy unoszące się w winie lub przylepione do korka to sól, cukier, osad lub nawet potłuczone szkło.

Nie! To oznacza, że wino jest naturalne i nie usunięto całego dwuwinianu potasu.  W trakcie produkcji wina, po wystawieniu na działanie niskich temperatur, kwas winowy naturalnie występujący w winogronach wiąże się z potasem, tworząc związek zwany dwuwinianem potasu.

Wiele białych win często poddawanych jest procesowi stabilizacji na zimno, aby usunąć te winiany przed butelkowaniem, ale niektóre z nich są pozostawione, gotowe do krystalizacji w zimnej piwnicy lub lodówce.

Obecność kryształów winnych w winie oznacza nic więcej niż to, że nie zostało poddane obróbce na zimno, a zatem może być wyższej jakości. Kryształy nie mają smaku, tylko odrobinę chrupnięcia, jeśli je zjesz.

Niektórzy winiarze, zamiast intensywnie przetwarzać wino, aby wyeliminować potencjalne kryształy w miarę starzenia się wina, wolą, aby ich wino było w bardziej naturalnym stanie. Kryształy winianu są pieszczotliwie nazywane „diamentami wina„.

Na zdrowie!!

 

2 uwagi do wpisu “Poradnik winomana-diamenty wina

  1. Jak zwykle kolejny, ciekawy artykuł poszerzający kulturę wina w naszym kraju. Brawo Krzysztofie! Ileż razy piliśmy białe wino bez zastanowienia, co było w kieliszku? Proszę o więcej podobnych tematów. Ta surowa forma wina jaką stanowią kryształki, jest również czasem oczyszczana i przerabiana, w celu wytworzenia bezwonnego, białego proszku stosowanego często w sztuce kulinarnej, lub (co może miłośników win szczególnie zainteresować), służy do zakwaszania win z tych rejonów winiarskich, które są zbyt gorące, gdzie często dojrzałym winogronom brakuje wystarczającej kwasowości.Pozdrawiam

Dodaj komentarz