Co to znaczy aromatyczne wina białe? To wina w których dominują aromaty kwiatów pomarańczy, cytryny, lemonki, oraz róży.
Wywołuje je naturalny związek zawarty w skórkach winogron.
Jeśli z przyjemnością wchodzisz do kwiaciarni, to z pewnością pokochasz aromatyczne białe wina.
Oto najpopularniejsze odmiany aromatycznych białych winorośli, oraz dominujące w nich aromaty:
Albariño i Loureiro: lipa, cytryna, grejpfrut i melon
Riesling: jaśmin, lipa, miód i zielone jabłko
Gewürztraminer: liczi, róża, grejpfrut i mandarynka
Vidal Blanc: jaśmin, melon, grejpfrut i ananas
Muscat Blanc (albo Moscato): kwiat pomarańczy, mandarynka, gruszka i cytryna Meyera
Müller-Thurgau: woda różana, biała brzoskwinia, pelargonia i gruszka
Muscat z Aleksandrii (albo Zibibbo): kwiat pomarańczy, róża, mandarynka i brzoskwinia
Torrontes: płatki róży, pelargonia, skórka z cytryny i brzoskwini
Cserszegi Fűszeres: róża, dziki bez, mięta i brzoskwinia
Właściwie to nie znam nikogo, kto byłby obojętny na piękne nuty różane w Gewürztraminer z Alzacji. Wina aromatyczne mogą dostarczyć Ci wiele radości jeśli lubisz ich styl. Jeśli jesteś cierpliwy, można wąchać i wypić jeden kieliszek wina, takiego jak Gewürztraminer, przez ponad godzinę. Aromatyczne białe wina jednak różnią się w smaku, intensywności i słodyczy.
Jest wśród nich kilka wybitnych odmian słodkich, takich jak Muscat z Aleksandri, Zibibbo, Muscat Blanc, Moscato
Gewürztraminer może być wytrawny, półwytrawny jak i słodki. Jest to chyba najbardziej lubiane u nas białe wino aromatyczne.
Jeżeli preferujesz wina wytrawne, to spokojnie możesz sięgać po Torrontes albo Albarino, które prawie zawsze są wytrawne.
Jak serwować aromatyczne białe wino?
Podobnie jak większość białych win, aromatyczne białe wina mogą być podawane schłodzone, w kieliszku do wina białego. Wyższe gatunkowo wina mogą być podawane nieco cieplejsze, a w konsekwencji wydają więcej aromatów (wino białe im cieplejsze tym wydaje więcej aromatów). Kilka razy używałem kieliszek Riedla, który ma nieco szerszą czaszę zaprojektowaną specjalnie, aby zebrać więcej aromatów ( na zdjęciu )