Wszyscy słyszeliśmy o Barolo i Barbaresco. Oba wina powstają ze szczepu Nebbiolo i oba pochodzą z Piemontu. Czy to oznacza, że są takie same?
Piłem wiele butelek Barollo. Barbaresco także, ale trochę mniej butelek. Próbowałem Barolo w przekrojowej degustacji poprzez kilka roczników. Byłem pod wrazeniem. Zdażyło mi się także wylać całą butelkę Barbaresco z firmy która otrzymała 93 pkt w Wine Spectator. Poznać i zrozumieć Barolo i Barbaresco, to poznać i zrozumieć esensję wina.
Mnie dużo wyjaśnił poniższy film, który Wam bardzo polecam.
Barolo i Barbaresco – podobieństwa i różnice
Najważniejsze różnice:
Po pierwsze : różne gleby
Główna różnica pomiędzy Barolo i Barbaresco leży w glebie, a objawia się w taniczności.
Gleba w Barbaresco jest bogatsza w składniki odżywcze, a dzięki temu winorośle nie produkują tak dużo taniny, jak w Barolo. Oba wina mają zapach róż, perfum pomieszanych z sosem wiśniowym – i oba mają bardzo długi finisz. Różnica jest w smaku w środku podniebienia. W Barbaresco taniny są dużo łagodniejsze.
Na jakiej glebie rośnie najlepsze nebbiolo? Jeśli spojrzymy na skład gleb Barbaresco i Barolo, to jest wapienny margiel. Margiel wapienny w zasadzie to bogata gleba gliniasto-wapienna. Wapno podwyższa pH (bardziej zasadowe), które, co ciekawe, daje winogrona, z których powstają wina o niższym pH ( bardziej kwasowe). A kwasowość jest bardzo ważnym składnikiem potrzebnym do produkcji win wysokiej jakości. Stąd wysoka jakość Barolo i Barbaresco
Po drugie : odmienne zasady starzenia w drewnie
Apelacja Barolo wymaga leżakowania minimum 3 lata, a apelacja Barbaresco minimum 2 lata. Barolo Riserva minimum 5 lat, a Riserva Barbaresco minimum 4 lat. To może być związane z zawartością tanin w winie. Barolo ma więcej tanin więc wymaga dłuższego leżakowania. Długie leżakowanie wpływa nie tylko na łagodzenie tanin, ale także zmienia aromaty owoców w winie.
Po trzecie: różnice historyczne
Barolo jest około 50 lat starsze od Barbaresco i swoją nazwę zawdzięcza szlachciance Markizie de Barolo. Jego początki sięgają roku 1850. Na początku styl Barolo był całkiem inny. Było produkowane w stylu słodko-owocowym. Było mu znacznie bliżej do Ruby Porto albo bardzo owocowego Shiraz.
Początek Barbaresco sięga roku 1894 roku. Na początku wina miały podobną stylistykę co wczesne Barolo. Oba regiony ucierpiały od filoksery i były znane z produkcji win niskiej jakości. Jeszcze do II wojny światowej. Dopiero po II wojnie światowej, rodzinna firma Gaia zaczęła produkować z powrotem jakościowe wina Barbaresco. Kolejny wielkim krokiem w kierunku wysokiej jakości było powstanie Produttori del Barbaresco (konsorcjum drobnych producentów) w roku 1958.