Tradition Royale Jurancon 2017 w cenie 24,99 zł.
To pierwsze wino z nowej oferty Biedronki, które zaryzykowałbym kupić. Co prawda rzadko kupuję wina słodkie, ale Jurancon kojarzy mi się bardzo dobrze.
Miejsce AOC od 1936 roku i jest jednym z 1. AOC we Francji, Jurancon ma powierzchnię produkcyjną ponad 1000 ha, położonych w Pireneje Atlantiques 25 miast na całym Jurançon i Monein.
Wina pochodzą z odmian winorośli Manseng, Gros Manseng, Courbu blanc, Petit Courbu, Camaralet z Lasseube i Lauzet. Produkcja ogranicza się do 40 hektolitrów na hektar dla Jurançon i 60 hektolitrów na hektar dla suchego Jurançon. Winorośl, pocięta w podwójny Guyot, liście do 2,30 m wysokości.
Natomiast z Jurancon w Biedronce, może być podobnie co z Barolo czy Barbaresco w cenie 40 zł. Tutaj na szczęście jest wino słodkie, czyli w najgorszym wypadku może zastąpić deser.
Na początek słowo wstępne sommeliera Biedronki Tomasza Koleckiego:
wino słodkie białe, Royale Jurancon, 0,75 l, 24,99 zł – najmodniejszy w tej
chwili gatunek wina słodkiego z Francji, znany z jakości win porównywalnej do
słynnych Sauternes, o atrakcyjnym smaku, świetnych cenach, dobrych
recenzjach całej apelacji, świetne do łączenia z potrawami,
Szczepy: cuvee
Kolor: złocisty.
W nosie kwiaty, rodzynki, suszone morele. Leciutko miodowe. Sporo owoców tropikalnych.
W ustach owoce tropikalne, kwiaty, cytrusowa kwasowość. W końcówce lekka goryczka. Tutaj jest dobra harmonia pomiędzy kwasowością i cukrem resztkowym. Jest świeżość, chociaż kwasowość jest lekko sztuczna. Na szczęście w tym winie nie ma jest zbyt dużo, więc pije się przyjemnie. Półsłodkie.
Dobre do foie gras, ciast oraz serów z niebieską pleśnią. Polecanie tego wina na aperitif (z taką rekomendacją się spotkałem) nie ma sensu, bo jakie wino podać potem? Wytrawne? Ja bym nie próbował. Jako digestif bardziej, chociaż cukru jest nieco zbyt mało. Niestety znowu dużo siarczynów, które mnie gryzą w przełyku. Niby wino smaczne, ale dla mnie nie do picia, bo zbyt dużo sztucznej kwasowości i siarczynów.
Niestety tak jest w tanich „markowych” winach jakościowych. Równowaga pomiędzy kwasowością a cukrem jest sztucznie kreowana, a nie wynika z wysokiej jakości gron i procesu produkcji.
Ocena: ♛♛♛/7-przyzwoite
Na zdrowie!!
Nie miałem zamiaru pastwić się na opisami sommeliera, ale jak można opisując konkretną butelkę skupić się wyłącznie na zaletach szczepu / regionu. To jakby opisując whisky single malt z biedronki za 69pln rozwodzić się nad Szkocją i z tym z czym rasowy single malt się kojarzy koneserom. Naprawdę ktoś tego potrzebuje?
Dlatego przytaczam te opisy. Może to jest charakterystyka, a nie recenzja, więc może to była tylko wskazówka dla blogerów niż konkretna recenzja. Używanie słów wysoka jakość w stosunku do takich win jest obrazą dla win wysokiej jakości.
Wskazówka dla blogerów? Chyba Pan sam w to nie wierzy 🙂
Oryginalny opis na etykiecie wydaje się być bardziej pomocny od profesjonalnej notki, profesjonalnego sommeliera. Ergo Biedronka lata świetlne za Lidlem w temacie roli sommelierów i całościowo w portfolio win.
Dokładnie.