Canforrales Brut Nature Metodo Tradicional.
To nie jest cava, ponieważ powstaje w La Manchy, ale jest produkowana metodą klasyczną tą samą co szampan czy cava.
Szczepy: verdejo, macabeo, chardonnay.
Kolor: bladozłoty.
W nosie świeże jabłka, kwiaty bzu, żółte śliwki, leciutko miodowe, przyjemnie drożdżowe.
W ustach perliste i owocowe. Jabłka, żółte śliwki, suszone morele. Pomimo tego, że jest bardzo mało cukru (mniej niż 3 gramy) jest przyjemnie wytrawne. Przyjemna kwasowość i sporo owoców dają wrażenie lekkiej słodyczy. Obstawiałbym raczej 6-8 gramów cukru. Fajne nuty dojrzewania na osadzie dodające kremowości i miękkości.
Butelka pęka w pół godziny. Mniam, mniam. Jak ja to lubię!!
Ma się nijak do tanich Prosecco i Cavy z dyskontów.
Ocena: ♛♛♛♛/7-dobre
Do kupienia w Viniteranio i sklepie Składwin.eu w Aninie.
Na zdrowie!!