Terminy bukiet i aromat nie są terminami ściśle naukowymi, ale są przydatne do klasyfikowania pochodzenia zapachów w winie.
W sumie rzecz jest dosyć prosta do opisania, ale nie zawsze taka łatwa do rozpoznania.
Aromat wina pochodzi od odmiany winogron(np Merlot czy Cabernet Sauvignon),
a
Bukiet wina pochodzi z procesu produkcji wina, fermentacji i sposobu starzenia.
Klasycznym przykładem bukietu wina jest zapach wanilii, która zazwyczaj pochodzi od starzenia wina w nowych dębowych beczkach.
Aromat wina (tzw. główny zapach) pochodzi od odmiany winogron i można je podzielić na trzy główne grupy: owocowe, kwiatowe i ziołowe. Np. Cabernet Sauvignon pachnie czarną porzeczką, miętą, fiołkami, malinami, zielonym pieprzem.
Zapachy pochodzą ze związków aromatycznych, które znajdują się na różnych poziomach i są różne w zależności od odmiany winogron. Na poziomie molekularnym, te związki aromatyczne są identyczne jak rzeczywiste zapachy owoców. Tak więc, na przykład, związek, który wytwarza zapach truskawek w dżemie truskawkowym jest tym samym związkiem, który wytwarza zapach truskawek w szklance kalifornijskiej Barbery.
Najpopularniejsze zapachy, które są związane z odmianą winogron:
Aromaty owocowe: czarna porzeczka, brzoskwinia, zielone jabłko, wiśnia, śliwka, itd
Aromaty kwiatowe: róża, lawenda, irys. itd
Aromaty ziołowe: papryka, mięta, oregano, itd
c.d.n.