Degustacja wina – bukiet i aromat

Terminy bukiet  i aromat nie są terminami ściśle naukowymi, ale są przydatne do klasyfikowania pochodzenia zapachów w winie.

W sumie rzecz jest dosyć prosta do opisania, ale nie zawsze taka łatwa do rozpoznania.

Aromat wina pochodzi od odmiany winogron(np Merlot czy Cabernet Sauvignon),

a

Bukiet wina pochodzi z procesu produkcji wina, fermentacji i sposobu starzenia.

Klasycznym przykładem bukietu wina jest zapach wanilii, która zazwyczaj pochodzi od starzenia wina w nowych dębowych beczkach.

Aromat  wina (tzw. główny zapach) pochodzi od odmiany winogron i można je podzielić na  trzy główne grupy: owocowe, kwiatowe i ziołowe. Np. Cabernet Sauvignon pachnie czarną porzeczką, miętą, fiołkami, malinami, zielonym pieprzem.

Zapachy pochodzą ze związków aromatycznych, które znajdują się na różnych poziomach i są różne w zależności od odmiany winogron. Na poziomie molekularnym, te związki aromatyczne są identyczne jak rzeczywiste zapachy owoców. Tak więc, na przykład, związek, który wytwarza zapach truskawek w dżemie truskawkowym jest tym samym związkiem, który wytwarza zapach truskawek w szklance kalifornijskiej Barbery.

Najpopularniejsze zapachy, które są związane z odmianą winogron:

Aromaty owocowe: czarna porzeczka, brzoskwinia, zielone jabłko, wiśnia, śliwka, itd

Aromaty kwiatowe: róża, lawenda, irys. itd

Aromaty ziołowe: papryka, mięta, oregano, itd

 

c.d.n.

 

Leave a Reply