Najczęściej decydujemy się napić wina wieczorem, kiedy jesteśmy już odprężeni po całym dniu. Ja mam ochotę na wino musujące albo białe wino, które jest lżejsze i mój organizm lepiej znosi ewentualne wypicie nadmiernej ilości.
Ale nie zawsze nie mamy coś schłodzonego w lodówce.
Jaki jest sposób, aby schłodzić wino błyskawicznie w 5 -15 minut?
Sposób pierwszy: owiń mokry ręcznik papierowy wokół butelki i umieść ją w zamrażarce na około 10-15 minut. I wino będzie już miało odpowiednią temperaturę.
Sposób drugi: włóż wino do dużego pojemnika. Dodaj kostki lodu do wysokości 1/4 butelki (więcej nie trzeba ). Im większe kostki tym lepiej , bo wolniej się topią. Potem dopełnij wodą do zakrycia etykiety ( 2/3 butelki) i dodaj łyżkę soli. Sól obniża temperaturę zamarzania wody i powoduje szybsze schłodzenie wina. Wino będzie schłodzone już po 5-7 minutach.
Lód obniża temperaturę topnienia lodu a nie zamarzania wody!
Dziękuję za komentarz. Zapytaj fizyka: dlazego lód posypany solą topnieje
W ogólności, gdyż roztwór wody i soli ma niższą temperaturę zamarzania niż sama woda.
Mimo, ze mowimy o tym samym (obniżenie temperatury zamarzania wody=obniżenie temperatury topnienia lodu) to moim zdaniem fakt obniżenia temperatury topnienia lodu ma bardziej istotny wpływ przy schładzaniu wina. Sól powoduje rozpad krystalicznej struktóry lodu ale w dalszym stopniu proces ten potrzebuje energii z zewnatrz i czerpie ja np. z ciepłej butelki wina. Innymi słowy mówiąc zabiera jej ciepło siłą wciskając zimno. Chodzi mi jedynie o zachowanie logicznego ciągu myślowego.
Dokładnie tak. Dziekuję za komentarz. Pozdrawiam