Marechal Chablis 2014

Witam.

Po kilku kolejnych winach czerwonych, wreszcie udało mi się napić wina białego.
Miejsce zakupu: Lidl
Cena zakupu: 39,99 zł

Zacznijmy od recenzji na Winicjatywie

Winicjatywa
„Chude, wręcz cienkie Chablis, które rozpoznać jako Chablis można przy bujnej wyobraźni. Takie sobie, a cena jest o wiele za wysoka wyłączenie z powodu siedmiu liter na etykiecie. 39,99 zł. ♥♥”

Recenzja z Nasz świat win

Nasz świat win
„Marechal Chablis 2014 (39,99 zł) – w nosie nie oszałamia. Powściągliwe, skryte, transparentne. Lekkie nuty melona i górskiego potoku. Usta z trochę za niską kwasowością. Przydałoby mu się nieco więcej skupienia i skoncentrowania, choć nie można mu odmówić odrobiny elegancji. Dobre+.”

Moja recenzja

Ładny, skoncentrowany owocowy nos z akcentami drożdży. Zapewne z dojrzewania na drożdżach (sur lie). To daje głębię aromatu i wrażenie, że wino dojrzewało w beczce. I to bardzo wyraźnie. „Pure” Chardonnay, chociaż, wersja bardziej kwasowa (dla mnie plus). Nie zupa. Lekko mineralne, lekko maślane. Dużo grejfruta i lemonki. Dobra kwasowość, która dodaje mu, świeżości. Jak na „normalne” Chablis jest mocno zbudowane. Chablis jako takie, jest wyrafinowanie i mineralne. Do jedzenia. To Chablis jest bardziej wyraziste, niż mineralne. Oczywiście warte swojej ceny. Polecam dla tych, którzy lubią Chardonnay z charakterem. Świeże, rześkie, wesołe. Może nie dla miłośników bardzo mineralnych Chablis.Do ryby w sosie beszamel.

 

Refleksja

 

Nie wiem w czym problem, że moje oceny różnią się tak od ocen kolegów? Wydaje mi się,że to przez to,że oni degustowali te wszystkie wina na raz, a ja degustuje jedno-dwa dziennie. Nie mam innego wytłumaczenia.Ha,ha,ha.Zatem poddaję się waszej ocenie. Czy wina które mnie się bardzo podobają, Wam również się spodobają? Czy wprost przeciwnie?
Czekam na opinie. Pozdrawiam

2 uwagi do wpisu “Marechal Chablis 2014

  1. Witam,
    Dziękuję za tak rozbudowany opis. Zdecydowanie się zgadzam, że wino zdegustowane pojedynczo (również z jedzeniem) potrafi pokazać zdecydowanie więcej niż przy degustacji wielu win na raz. Ja po degustacji wina trochę bardziej skoncentrowanego (również białego) mam spore problemy żeby 'zresetować’ kubki smakowe i trochę mililitrów kolejnego wina musi upłynąć, aby się na nie przestawić. Co do notki ww. serwisów, to dla mnie takie jedno, dwuzdaniowe sekwencje są niewystarczające, ale niestety czasami jedyne dostępne przy wyborze wina. Tu dobrze jest znać upodobania danego degustatora i się trochę 'przekalibrować’.
    Wracając do powyższej Pańskiej recenzji, jestem wdzięczny, za tak rozbudowane analizy, ponieważ oprócz wniosku brać/nie brać, ma spore walory edukacyjne dla mniej doświadczonych amatorów wina. Oprócz standardowej degustacji i notki nt. wina, w drugim podejściu staram się zweryfikować co inni 'degustatorzy’ odnaleźli w tymże winie, a jako, że jestem dopiero początkujący, wskazówki typu „jak na 'normalne’ Chablis jest mocno zbudowane”, daje pewne pojęcie jak powinno wino tego typu wyglądać.
    Podsumowując, oby tak dalej, śledzę działalność na stronie i Vivino i czekam na kolejne wskazówki

    Pozdrawiam i życzę powodzenia w rozbudowie strony
    Grzegorz G.

Leave a Reply