Organiczne La Posada Tempranillo 2016 z winnicy Verum to bardzo udane tanie Tempranillo.
Kolor głęboko fioletowy.
W nosie słodka śliwka, jeżyna, wiśnia, gorzka czekolada.
W ustach dojrzałe czerwone owoce. Śliwka, jeżyna, słodka wiśnia. Wyraźna kwasowość. Świeże, rześkie, jedwabne. W tej cenie (poniżej 20 zł) to bardzo przyzwoite wino. Ani za mocne, ani za cienkie. Idealne młode, owocowe wino. Do pizzy, makaronu i drobiu.
Nie polecam zbyt często win do serów, bo ostatnio nie jadam serów. Dlatego przepraszam ich amatorów. To wino pasuje do dojrzałych miękkich serów, łagodnego Camembert lub Brie. Tylko nie w najtańszym wydaniu, które mają tyle wspólnego z oryginałem co nic. Bardziej kremowych i miękkich francuskich oryginałów.
W Hiszpanii cena 3-4 euro.
Na zdrowie!!