Często się zdarza, że na etykiecie wina mamy podaną tylko nazwę wina, bez informacji z jakich szczepów dane wino zostało wyprodukowane. W związku z tym nie wiesz, jakiego typu wina możesz się spodziewać. Bo znając szczepy winogron z których powstało wino, możesz wstępnie ocenić, czy to wino ma szansę Ci smakować.
- Chateaunneuf-du-Pape – pochodzi z Doliny Rodanu we Francji i może być mieszanką wielu szczepów: dominują Syrah, Grenache, Mourvedre, ale mogą zawierać także Cinsault, Caunoise,Vaccarese, terret Noir, Muscardin, Bourboulenc, Clairette,Picardan,Piquepoul,Roussanne. Część z nich jest szczepami białych winogron.
- Bordeaux czerwone, Francja – chyba najsłynniejszze wina na świecie powstają z Merlota, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Carmenere
- Bordeaux białe, Francja – Semillion, Sauvignon Blanc, Muscadelle
- Bourgogne czerwone, Francja – Pinot Noir 80%, Gamay
- Bourgogne białe, Francja- Chardonnay 80%, Aligote
- Rhone czerwone, GSM, Francja, USA, Australia – Grenache, Shiraz, Mourvedre, i inne
- Rhone białe, Francja, USA – Marsanne, Viognier, Rousanne, Grenache Blanc, Vermentino, Clairette, Bourdolenc i inne
- Soave , Wenecja Euganejska, Włochy -Garganega 70%, Trebbiano, Chardonnay, Pinot Blanc, i inne
- Chianti, Toskania, Włochy – Sangiovese 70%, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i inne
- Super Toskan, Toskania, Włochy – Merlot, Canbernet Sauvignon, Sangioves, Syrah, Cabernet Franc i inne
c.d.n.