Czy efekt tzw. Łez wina (Nóg wina), świadczy o tym, że wino jest lepsze?
Istnieje wiele nieporozumień na temat „Łez wina”.
Łzy wina to smugi wody, które tworzą się na ściankach kieliszka do wina.
Wiele osób kojarzy łzy z jakością wina. Uważają, że wino jest wysokiej jakości, jeśli na szybie jest wiele łez. Jednak to przekonanie jest błędne.
Łzy wina nie są również związane ze słodyczą lub ciałem wina.
Przeciwnie, łzy występują naturalnie we wszystkich winach z powodu zawartego w nich alkoholu. To zjawisko nazywa się Efektem Marangoni. Jeśli myślisz, że możesz odczytać poziom alkoholu w winie na podstawie liczby łez, to się mylisz. Ponieważ nie możesz.
Zwykle wino ma zawartość alkoholu pomiędzy 12-14 % Ta nie jest wystarczająco dużo, aby zauważyć wyraźną różnicę w strukturze łez utworzonej przez dwa różne wina. Więc zamiast zastanawiać się nad zawartością alkoholu, po prostu ciesz się efektem wizualnym łez wina.
Łzy wina to kropelki wina, które tworzą się po wewnętrznej stronie kieliszka. Łzy są przykładem efektu Gibbs-Marangoni, zjawiska, które jest wynikiem płynnego napięcia powierzchniowego spowodowanego parowaniem alkoholu.
Łzy powstają dzięki połączeniu różnych sił-sił napięcia powierzchniowego i sił międzymolekularnych. Zasadniczo jest to spowodowane stopniowym odparowywaniem alkoholu w roztworze woda / alkohol.
Na zdrowie!!
A nie jest to sprawa gliceryny ??? Czyli gęstości wina a nie alkoholu w winie ?
Nie. Łzy są związane z odparowywaniem alkoholu. W słodszych winach łzy spływają wolniej, ale ich liczba nie jest od tego zależna.
Trochę poczytałem i ,,,, , Gliceryna to rodzaj alkoholu ale:
http://winodomowedwazero.blogspot.com/2013/05/gliceryna-w-winie.html
a z drugiej strony podejście świata do tematu:
http://winodomowedwazero.blogspot.com/2013/05/gliceryna-w-winie.html
Jakby to delikatnie powiedzieć co w Polsce rekomendowane w świecie winnym jest totalnie naganne.
Moje wnioski to , ze wino spłuwa lepiej lub mniej lepiej to jednak „gęstość” wina (gliceryny w winie)
AP
Czy spływa szybciej, czy wolniej to gliceryna, bo to cukier, ale liczba łez jest zależna od alkoholu. To są dwa różne pojęcia. Gliceryną wino czasami dosładzają, zwłaszcza nasi domowi producenci „chałupnicy” robiący wino na własny użytek. Ja poruszyłem temat, skąd się biorą łzy i co z tego wynika, że wino ma więcej lub mniej łez. Bez alkoholu nie ma łez. Pozdrawiam.