Poradnik winomana-Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii

Pytanie brzmi-Co sprawia, że Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii jest tak wyjątkowe?

Domowy Doradca i Jego Wina on-line.png

Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii to przebój prawie w każdym sklepie. Od Biedronki po butiki. W okresie letnim to najlepiej sprzedające się wino białe w kategorii premium.

Co sprawia, że akurat Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii jest tak wyjątkowe?

Przyznam szczerze, że dopóki nie przeczytałem o tym w Wine Spectator, to nie zdawałem sobie z tego sprawy.

Nowozelandzkie Sauvignon Blanc przekazuje swój terroir (odmienność)  w bardzo wyraźny sposób. Wina są zazwyczaj jasne i wylewne, z kwaskowatością, która uzupełnia cytrusy i świeże ziołowe nuty, zrównoważone na jasnym i wyrazistym ciele.

Sądzę, że wysoki poziom promieniowania ultrafioletowego (UV), na który narażona jest Nowa Zelandia, pozostawia duży ślad na winach. Czytałem, że w Nowej Zelandii może być nawet o 30 do 40 procent więcej UV niż w innych regionach uprawy winorośli. Promienie UV pomagają dojrzewać winogronom, a te silne promienie oznaczają, że winogrona dojrzewają, a jednocześnie są stosunkowo chłodne, co pomaga zachować świeżą kwasowość. W większości regionów winnych musi być dość ciepło, aby winogrona stały się dojrzałe i aromatyczne, a to ciepło może zmniejszyć kwasowość.

Dlaczego tak dużo UV? Istnieje kilka powodów takiego stanu rzeczy. Ziemska orbita Słońca jest elipsą, co oznacza, że ​​odległość od Słońca zmienia się wraz z upływem roku. Jesteśmy najbliżej słońca w grudniu i styczniu, czyli latem na półkuli południowej. Półkula południowa ma również mniej ozonu niż półkula północna, co oznacza, że ​​odfiltrowuje się mniej słonecznego światła UV. Wreszcie, Nowa Zelandia ma bardzo małe zanieczyszczenie powietrza (które również filtruje promieniowanie UV), zarówno dlatego, że jest to mały, słabo zaludniony kraj, a także dlatego, że jest wąską wyspą z silnymi wiatrami od oceanu.

Dlatego ich Sauvignon Blanc są specyficzne, zachowują sporą świeżość i kwasowość pomimo dużej dojrzałości winogron, co powoduje doskonały balans pomiędzy dojrzałością owoców i kwasowością.

Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko napić się jakiegoś SB z Nowej Zelandii!

Kup Teraz Dockner Montem Zweigelt.png

Na zdrowie!!

Leave a Reply