Hauleitner Traisental Spontan Riesling Ried Sonnleithen 2017 w cenie 79 zł.
To jedyny riesling produkowany przez Herwalda Hauleitnera młodego winiarza z Traisental. Mojego ostatniego odkrycia. Dzięki lekkiej, piaszczystej czasami nieco gliniastej glebie lessowej jego gruner veltlinery są bardziej „żółte”, wręcz śliwkowe i kremowe niż te od Josefa Docknera z Kremstal. Jednak tym razem sięgnąłem po jego riesling.
Szczepy: riesling.
Kolor: bladozłoty.
W nosie suszone morele leciutko ziołowe, geranium, kandyzowana skórka pomarańczy. Delikatna bryza morska. Gruszka i liczi. Finezyjne, bogate, eleganckie.
W ustach soczyste, kandyzowane owoce tropikalne, wielowymiarowe, znakomita kwasowość, delikatnie mineralne. Długie, do samego końca owocowe. Bez goryczki. Pełne, finezyjne, przyjemnie drożdżowe. Średnie ciało. Tylko 3,1 g/l cukru a wydaje się sporo słodsze. Może dzięki niskiej kwasowości całkowitej, bo jak na rieslinga 5,3 g/l, to niewiele. Pomimo tego w nasmaku delikatny kwasowy posmak owoców, ananasa i pomarańczy.
Fermentacja spontaniczna powoduje, że wina są bogatsze, wielowymiarowe. Polega ona na tym, że jest wywołana przez drożdże naturalnie występujące na gronach.
Magazyn A La Carte ocenił go na 93 pkt, a Falstaff na 90 pkt.
Ocena: ♛♛♛♛♛♛/7-znakomite
Na zdrowie!!