Vina Guarena Iduna Verdejo Fermentado en Barrica

Tym razem przedstawiam ciekawe wino ze szczepu Verdejo fermentowane i starzone w beczce, wyprodukowane w hiszpańskim Toro.

Vina Guarena Iduna Verdejo Fermentado en Barrica.

Powstało z ponad stu letnich winorośli i spędziło we francuskich beczkach  w sumie 14 miesięcy.

Kolor średnio żółty.

W nosie bardzo aromatyczne i złożone. Akacja, śliwka, wanilia, ananas, zioła, maracuja, głóg.

W ustach wyraźnie czuć beczkę, ale do tego wiele różnych smaków owocowych i ziołowych. Śliwka, ananas, marakuja, głóg, orzech laskowy, zioła (oregano, imbir).

W tym winie dzieje się tak dużo, że właściwie nie wiem, do jakich potraw go polecić. Na pewno do owczych serów dojrzewających Manchego, do Chorizo (pikantnych kiełbasek). Do  wszystkich hiszpańskich przystawek (tapas).

Jak dla mnie to trochę za dużo się dzieje. W smaku bardzo intensywne, aż „perfumiaste”.

Może dlatego producent poleca podawać mocno schłodzone jako aperitif.  Idealnie pasuje do tłustych ryb, świeżej wątróbki, białego mięsa, owoców morza i wszelkiego rodzaju serów Również do słodkich zimnych deserów i lodów.

Na zdrowie!!

Leave a Reply