Jakie wino najlepiej używać w kuchni, do gotowania?
Często spotykam się z zapytaniem klientów o „najtańsze wino, do gotowania”.
Czy Tobie także, zdarza się używać do gotowania wina „najtańszego”?
Utarła się taka „tradycja”, że do gotowania używamy najgorszego wina, jakie aktualnie mamy.
Jeśli tak, to popełniasz błąd. Do gotowania powinniśmy używać tego samego wina, jakie zamierzamy wypić do kolacji.
Im lepsze wino, tym lepiej dla potrawy, do której chcemy użyć wina.
Zgodzisz się z tym, że im lepsze produkty użyte do przygotowania jedzenia, tym większe szanse na dobrą potrawę? Zapewne, tak.
A jak to wygląda w przypadku wina? Najczęściej używamy wina najtańszego, bo wydaje nam się, że to jest niezbyt ważny dodatek do potrawy.
A tak nie jest!!
Wiemy, że jakość składników użytych do przygotowania potrawy wpływa na jej jakość. Ale nie stosujemy tego do wina. A przecież wino jest także składnikiem potrawy. I to często ważnym, zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Zwłaszcza do popularnego Risotto.
Dlatego następnym razem użyj do gotowania tego samego wina, które będziesz pił do gotowej potrawy. Sam zobaczysz, jaka będzie różnica w smaku obu potraw.
p.s. Celowo zamieściłem zdjęcie Petrusa, aby przerysować trochę temat. Ale gdybym miał do dyspozycji Petrusa na kolację, to chętnie użył bym tego wina do przygotowania potrawy.