W poprzednich częściach opisałem sposób produkcji wina pomarańczowego i przedstawiłem dwa pierwsze kraje gdzie są one produkowane.
Teraz kolej na kolejne kraje, gdzie produkuje się wino pomarańczowe.
Zaczynam od kolebki wina pomarańczowego.
Gruzja
Qvevri to starożytna gruzińska amfora zakopywana w ziemi, w której odbywa się fermentacja winogron. To powoduje w naturalny sposób stałą temperaturę fermentacji.
Gruzja jest najbardziej znany ze swoich win starzonych w qvevri. Qvevri (aka Kvevri) były pierwszymi amforami które zostały użyte do fermentacji wina. Wynika tak ze znalezisk archeologicznych datowanych na 6000 lat pne. Gliniane naczynia pokryte woskiem pszczelim i całkowicie zakopane pod ziemią, gdzie temperatura pozostaje stała nawet przez cały rok, dzięki czemu wina fermentują w naturalnym chłodzie ziemi. Do produkcji wina pomarańczowego, używa się winogron szczepu Rkatsiteli, który jest znany z tego, ze daje wina o głębokim odcieniu czerwono-pomarańczowym.
Wybrani producenci win pomarańczowych:
- Pheasant’s Tears
- Alaverdi Monastery “Gurjaani” z Kakheti
- Our Wine z Kakheti
- Tbilvino “Quevris”
- Lagvinari “Goruli Mtsvane,” “Tsolikouri” i “Tsitska”
USA
Jest kilku producentów, którzy eksperymentują z produkcja win pomarańczowych w USA. Szczególnie w regionie Nowego Jorku, gdzie jest uprawiana odmiana Rkatsiteli.
Wybrani producenci win pomarańczowych:
- Channing Daughters “Meditazione,” “Ribolla Gialla” i “Ramato” (New York)
- Pax Mahle
- Red Hook Winery linia “SK” (New York)
- Salinia
- Scholium Project od Abe Schoener (Suisun Valley, California)
- Shinn Estate Vineyards “Veil” od Anthony Nappa (New York)
- Wind Gap Wines “Pinot Gris”
Australia
Winiarze, którzy lubią eksperymentować, rozpoczęli produkcję win pomarańczowych głównie ze szczepu Sauvignon Blanc, który daje znakomite wina pomarańczowe.
Wybrani producenci win pomarańczowych:
- BK Wines “Skin and Bones White” (Adelaide Hills)
- Born & Raised Wines Sauvignon Blanc (Victoria)
- Lucy Margaux Vineyards (Adelaide Hills)
- Paul Sullivan
Francja
We Francji region produkcji win pomarańczowych znajduje się na wschód od Burgundii i nazywa się Jura. Jura jest znana z produkcji sera Comté. Tuatj powstają wina szczególne o smaku orzechowej tarty, zwane Vin Jaune i Côtes du Jura. DO produkcji obu win stosuje się metodę winifikacji oksydacyjnej, z winogron rzadkiego szczepu o nazwie Savagnin (ale czasem także Chardonnay). Pomimo tego że do produkcji tych win używa się trochę innej metody winifikacji (z wyciśniętego soku, a nie z całych gron), wina mają podobny smak do win pomarańczowych.
Wybrani producenci win pomarańczowych:
- Vin Jaune (Jura)
- Côtes du Jura (Jura)
- Chateau-Chalon (Jura)
- Jean-Yves Peron (Savoie)
- La Sorga (Languedoc Roussillon)
- Domaine Gauby “La Roque White” (Côtes Catalanes)
Afryka południowa
Większość eksperymentujących winiarzy w RPA można znaleźć głównie w Swartland w regionie Western Cape, gdzie winnice są dość stare i uprawią szczepy mniej popularne.
Wybrani producenci win pomarańczowych:
- Intellego “Elementis”
- Lammershoek “Cellar Foot” Series
- Sadie Family Wines “Palladius”
- Testalonga “El Bandito”
Austria
Wina pomarańczowe są produkowane przede wszystkim w regionie Styrii graniczącej ze Słwenią w południowej Austrii. Znana z doskonałych siedlisk Sauvignon bLanc.
Wybrani producenci win pomarańczowych:
- Strohmeier (Styria)
- Werlitsch “Amphorenwein” i “Werlitsch” (Styria)
- Maria & Sepp Muster “Gräfin” i “Erde” (Styria)